Breiwerck

Letse wanten breien op Facebook

Letse wanten breien

Inhoud lessen

Al een aantal jaren verdiep ik me in de gebreide Letse wanten. Zowel in de technieken als in de geschiedenis en de symboliek. Een kleurenpracht met een rijke historie. 

Zo moesten de meisjes vroeger voordat ze trouwden een kist vullen met onder andere gebreide wanten. Ze hadden soms wel 300 paar wanten gebreid, die ook nog eens allemaal verschillend waren. 

In september 2021 en mei 2022 ben ik twee keer ruim een week naar Riga geweest om de breicultuur op te snuiven, een wantenexpositie te bezoeken, naar een wolfabriek te gaan om wol te kopen etc. Dit alles ter voorbereiding op een nieuwe cursus. Ik heb de proeve van bekwaamheid afgelegd om deze cursus met goedkeuring van Sena Klets in Riga te geven.

In 10 lessen op Facebook brei je je eigen unieke paar wanten. Je stelt je eigen patroon samen en kiest je eigen kleuren. In dit eerste paar wanten leer je hoe je maten bepaalt, hoe je het patroontje in de duim aan laat sluiten op de rest van de want, hoe je zorgt dat de punt van de want mooi in patroon wordt afgesloten etc etc. Naast het breien van je eerste paar wanten, worden technieken aangeboden om in je volgende paren wanten te kunnen variëren. Denk aan een tweekleurige opzet, een rand met franjes, Letse vlechten etc. Ik wil proberen je zoveel mogelijk technieken aan te bieden. Een intensief proces waarbij je zelf ook keuzes moet maken, proeflapjes moet breien en moet puzzelen.

Je ontvangt lesstof via je mail en op Facebook plaats ik veel tutorials over de verschillende stappen van het ontwerp- en breiproces. Deze filmpjes maken onderdeel uit van de cursus. Op deze manier kun je alles op je eigen moment bekijken en oefenen. Ik begeleid iedereen ook individueel waar nodig.

Naast alle technieken, zal ik ook vertellen over de geschiedenis en de betekenis van de Letse wanten en haar symbolen. Deze wanten zijn veel meer dan een warm kledingstuk. Ze maken nog steeds onderdeel uit van de Letse cultuur.

Ik weet lang niet alles, zelfs mensen die al hun leven lag wanten breien leren nog nieuwe dingen. En de ontwikkeling van nieuwe technieken gaat ook in Letland door. Mochten jullie vragen hebben waar ik het antwoord niet op weet, dan zal ik de vraag voorleggen aan wanten-breiwonders in Riga. De kennis wordt hier graag overgedragen.

Materiaal

We maken gebruik van originele Letse wol, breien op 5 rechte sokkennaaldjes zoals ze in Letland doen en dan ook nog in dikte 1.5 – 2.0 (of zelfs in dikte 1.25) . We gaan geen uitdaging uit de weg. Je kunt dit materiaal bij mij bestellen.

Wat je moet kunnen

Je moet kunnen rondbreien en met 2 kleuren kunnen breien en niet bang zijn voor een aantal intensieve breiweken.

Huiswerk

Na iedere les heb je huiswerk.

Kosten

40 euro voor 10 lessen. De wol kost 16 euro voor een paar wanten en hiernaast kun je rechte sokkenbreinaalden 1.5 en 2.0 bestellen voor 5 euro per setje.

Groepsgrootte

Een groep bestaat uit minimaal 30 mensen.

Facebook

De groep voor september 2022 is VOL. Je kunt je aanmelden voor een volgende groep. Zodra er voldoende mensen zich hebben aangemeld start er een volgende groep.

Neem contact met mij op als je hier belangstelling voor hebt. Ik stuur je dan meer informatie.

Locatie

Anna van Burenlaan 8, Ede